10 tipp gyors virtuális szerver (VPS) bérléséhez - Winzol.hu
10 tipp gyors virtuális szerver (VPS) bérléséhez

10 tipp gyors virtuális szerver (VPS) bérléséhez

Ha VPS-t (Virtual Private Server) akarunk bérelni, mindig gyorsat keresünk. A gyorsaság többféleképpen magyarázható. Azt akarjuk, hogy a VPS hardvere gyors legyen? Az internet sebessége legyen gyors, vagy az operációs rendszernek kell gyorsnak lennie? Ebben a cikkben megpróbáljuk a gyorsaság különböző szempontjait vizsgálni a virtuális privát szerver választásához.

A megfelelő operációs rendszer, jó minőségű hardver vagy nagy sebességű internet és néhány egyéb kritériumnak kell adottnak lennie a gyors VPS-hez, de ezeknek a kritériumoknak együtt kell alkotniuk a gyorsaságot. Igen, az SSD jó választás, de ez nem elég!

Gyorsasági kritériumok egy virtuális privát szerveren

  1. Hardver és minőségük
  2. Tárolórendszer
  3. Tárhely
  4. Virtuális szerver internetes sebesség
  5. Felhasználói internet sebesség
  6. A megfelelő operációs rendszer kiválasztása
  7. Virtualizációs rendszerek
  8. Helyszínek
  9. Gyors és kiváló minőségű támogatás
  10. Szerver Admin Vezérlőpult

1. Válasszon egy kiváló minőségű hardverrel rendelkező szervert

A kiváló minőségű hardver a VPS-ben az első dolog, ami fontos a nagy sebességű virtuális privát szerverhez. VPS rendelésekor láthatja a funkciókat. Láthatja, hogy 4 magos CPU-ja lesz 4000 Hertz frekvenciával, de melyik hardveren? A processzor Intel Xeon E5-2680 v3 vagy Intel Xeon E5430?

Tehát amint látja, a különböző hardverek fontosak a VPS megrendelésekor. Tehát rendelés előtt kérdezze meg a hardvermodelleket a szolgáltatói támogatási részben, és hasonlítsa össze a különböző szolgáltatók hardvereit. A modellek beszerzése után ellenőrizheti az ár/érték arányt. Megfigyelhető ez a RAM és a tárolási rendszer hardvereiben is.

2. Válassza ki a megfelelő tárolórendszert

A megfelelő tárolórendszer kiválasztása egy másik fontos kifejezés, amikor dedikált szervert vagy VPS-t bérel. Korábban a SATA tárolórendszert használták a VPS-ekben a drágább, SSD VPS nevű szolgáltatásokkal együtt, mára azonban az SSD VPS nevű szolgáltatás értelmét vesztette.

Mert a szoftverek és a nagyobb adatok fejlődésével egyre fontosabbá vált a gyorsabb adatátvitel. Virtuális szerver vásárlásakor ügyeljen arra, hogy a tárolórendszer legalább SSD-s legyen.

Természetesen más tárolórendszerek gyorsabbak, mint az SSD, például az SSD NVMe. Ennek ellenére elmondhatom, hogy egy ilyen típusú tárolórendszer megrendelésével csak többet fizet, mert a mindennapi munkához az SSD sebessége nem okoz problémát.

Saját szervereinken mindegyiken SSD tárolórendszert használunk, és ha VPS-t szeretne bérelni, ezeket ajánljuk Önnek. 

3. Hogyan befolyásolja a tárhely a szerver sebességét

Mindig próbáljon meg szabad helyet hagyni a szerverén vagy akár a saját rendszerén, mert ez felgyorsíthatja az operációs rendszert. Az operációs rendszernek hely kell a megfelelő működéshez. hely kell az ideiglenes fájlok létrehozásához és a swap kezeléséhez. Erre nincs pontos képlet, de mindig tartsa szabadon a meghajtó kapacitásának legalább 10%-át.

Szervereknél mindig azt tapasztaltam, hogy a szerveren lévő összes adat könnyen összeomlik, ezért ez egy fontos megjegyzés a megfelelő merevlemez-kapacitású VPS-hez, hogy elkerülje a lassúságot és az adatvesztést.

 

4. A VPS internetsebessége

Az internet sebessége fontos, különösen a szerveren belül. Amikor böngészővel dolgozik, fontos, hogy legyen nagy sávszéleségű internetkapcsolata. Az internet lassú sebessége könnyen az idegeidre mehet, és ami a legfontosabb, megzavarhatja a munkát.

A felhasználók megosztják az internetes sávszélességet a fő szerveren, ezért fontos, hogy hány VPS szerver található a fő szerveren.

Minél nagyobb a VPS-ek száma egy dedikált szerveren, annál lassabb az egyes VPS-ek internetsebessége. Ezért mindenképpen olyan szolgáltatótól béreljen szolgáltatást, amely nem túlárusítja a szervereket.

Például egy 1 Gbps-os internetporttal és 70 VPS-szerverrel rendelkező dedikált szerveren mindegyik szerver körülbelül 20-60 Mbps letöltési sebességet kap. De ez összefügg a VPS-szerverek erejével is. 

 

5. Fontos a saját internetsebessége!

Talán azt kérdezi, hogy miért fontos a saját internetsebessége? Az egyszerű válasz az, hogy egy távoli asztalon keresztül csatlakozik a virtuális magánkiszolgálóhoz, a távoli asztal pedig az internetet használja a stabil és gyors kapcsolat létrehozásához a VPS-hez.

Ha lassú az internet sebessége, akkor késedelmes lesz a kapcsolata, és ennek eredményeként, még ha a VPS-je jó minőségű is, elveszíti teljesítményét saját internetsebessége miatt! Ezért ügyeljen arra, hogy minimum1 Mb/s letöltési sebességgel rendelkezzen, hogy stabil kapcsolat legyen a szerverrel.

6. Válassza ki a megfelelő operációs rendszert

Minden operációs rendszernek megvannak a saját felhasználási területei, és mindegyik más erőforrást igényel a megfelelő működéshez. Bizonyos esetekben nincs lehetőségünk az operációs rendszer kiválasztására. Például a VMware-rel való virtualizációhoz csak az ESXi operációs rendszert tudjuk telepíteni.

Vagy a cPanel telepítéséhez CentOS Linux operációs rendszert érdemes használni, de bizonyos esetekben választhatunk különböző operációs rendszerek között. Például csak böngészéshez kell rendelnie egy Windows Servert, és kevés az erőforrása, például 1 Gb vagy 2 GB RAM.

Ebben az esetben a Windows Server 2019 helyett rendelhet egy Windows Server 2012 R2-t. Mivel a Windows Server 2019 megfelelő működéséhez legalább 4 GB RAM-ra van szüksége. Így könnyebb operációs rendszert használhat a VPS gyorsabb élményéhez.

 

7. Mi legyen a VPS virtualizációs rendszere?

Különféle virtualizációs rendszerek léteznek, és a VPS-szolgáltatók másokat használnak ezekből a VPS-szolgáltatások biztosítására. A statisztikák alapján elmondhatjuk, hogy a VMware a legjobb virtualizációs rendszer stabil és gyors VPS létrehozására.

Ez a különbség nem nagy a többi virtualizációs rendszerhez, például a KVM-hez képest, de ezek a kis esetek összegyűlnek és adják nekünk a nagy sebességű szervert!

 

8. Miért fontos a szerver helye?

A VPS szerver helye fontos a szerverrel való gyorsabb kapcsolat érdekében. Ha a saját országa közelében vásárol VPS-t, gördülékenyebb lesz a kapcsolata a virtuális privát szerverrel.

Ez a késleltetés és az alacsony ping mennyiség miatt történik, és ha alacsony a ping mennyisége, gyorsabb és gördülékenyebb lesz a kapcsolat a szerverrel.

Például, ha az Magyarországhoz közeli országban tartózkodik, rendelhet egy magyar VPS szolgáltatótól szervert.

 

9. Hogyan befolyásolja a szolgáltató támogatási minősége az Ön sebességét?

Számos ok miatt megszakadhat a kapcsolat a szerverrel. Talán a rossz konfiguráció, hálózati problémák stb. miatt. Ez a szerveren történik, és a fő kérdés az, hogy hány órát veszítesz, ha a szerver leáll.

Ha a szolgáltató támogatási csapata erős, könnyen felveheti velük a kapcsolatot, és a lehető leggyorsabban meg kell oldaniuk a szerver problémáját. Így kevesebb órát veszít a szerver leállása miatt.

 

10. Rendelkezzen szerveradminisztrátori vezérlőpulttal

Az lenne a legjobb, ha teljes körű vezérlőpanellel kezelné a VPS-t. Például a be-, kikapcsolási, újraindítási, újratelepítési és konzolhozzáférési lehetőségek.

Vannak olyan helyzetek, amikor nem akarja senkinek megadni jelszavát, hogy ellenőrizze a szerverét, hanem saját maga szeretné megoldani.

Ehhez konzol hozzáféréssel kell rendelkeznie. És természetesen azt szeretné, ha bármikor újraindíthatná a kiszolgálót, vagy módosíthatja a szerver operációs rendszerét. Tehát próbálja meg megrendelni a szolgáltatást a szolgáltatótól, amely megadja az említett lehetőségeket.

Blog

Olvass hasznos cikkeket.

Miért Válasszunk WordPress VPS-t a Hagyományos Webtárhely Helyett?

Miért Válasszunk WordPress VPS-t a Hagyományos Webtárhely Helyett?

Bővebben
Weboldalak Sebességoptimalizálása: Best Practices és Eszközök

Weboldalak Sebességoptimalizálása: Best Practices és Eszközök

Bővebben
Mi az a Kubernetes?

Mi az a Kubernetes?

Bővebben