Linux VPS-t vagy Windows VPS-t használjak - Winzol.hu
Linux VPS-t vagy Windows VPS-t használjak

Linux VPS-t vagy Windows VPS-t használjak

A Windows VPS és a Linux VPS ugyanazok a szolgáltatások, teljesen eltérő operációs rendszerekkel és különböző struktúrákkal. Mindig is voltak harcok ezen operációs rendszerek rajongói között. De melyik a megfelelőbb? Ezen operációs rendszerek mindegyikének vannak előnyei és hátrányai, amelyeket ebben a cikkben megvizsgálunk.

 

Mi az a VPS?

A VPS egy darab virtuális privát szerver, amely dedikált szerveren fut. A virtualizációs rendszerek használatával egy dedikált szerver különböző mennyiségű darabokra tagolódik, és mindegyik darabot virtuális privát szervernek nevezik. A virtuális szerverek mennyisége a dedikált szerver erőforrásaitól függ.

Minden VPS-nek saját operációs rendszere és erőforrási vannak, így teljesen el szigetelve egymástól. A virtualizációs módszerek eltérőek lehetnek a különböző virtualizációs rendszerekben.

Például egyes rendszerekben túlértékesíthet, másokban pedig nem. A túlértékesítés azt jelenti, hogy több erőforrást használhat fel egy szerveren, mint amennyi a szerver kapacitása, ami lelassítja az összes VPS szolgáltatást egy szerveren.

A VMware a leghíresebb virtualizációs rendszer Linux Server vagy Windows Server létrehozására teljesen dedikált erőforrásokkal. 

Néhány tény a Windows VPS-ről

 1. Minden Windows-verzió a Microsoft tulajdona
 2. A Windows Server operációs rendszer használatához licencet kell vásárolnia
 3. A Windows Server nem nyílt forráskódú operációs rendszer
 4. A Windows támogatja az ASP.net nyelvet a webhelyek üzemeltetéséhez
 5. A Windowsban használt webszervert IIS-nek hívják
 6. A Windows a legnépszerűbb operációs rendszer az asztali számítógépeken
 7. A távoli asztali protokoll a Windows VPS-hez való csatlakozáshoz használatos
 8. A Windowsnak asztali és szerververziója van

Néhány tény a Linux VPS-ről

 1. A Linux nyílt forráskódú és ingyenes
 2. A Linux ingyenes
 3. A Linux nem tartozik semmilyen szervezethez
 4. Minden Linux disztribúciónak megvan a maga szervezete
 5. Néhány Linux disztribúciót csak olyan közösségeken keresztül tartanak fenn és frissítenek, mint a Linux CentOS
 6. A Linux a legstabilabb operációs rendszer
 7. A Linuxot általában biztonságosabb operációs rendszernek tekintik, mint a Windows-t.
 8. A webhelyek többsége Linux szervereken üzemelnek
 9. Az SSH Protokollt Linux VPS-hez való csatlakozáshoz használják
 10. Az Ubuntu a leghíresebb Linux-disztribúció

Melyik a jobb nekem? Linux VPS vagy Windows VPS?

A kérdés megválaszolásához ellenőriznünk kell néhány kritériumot. Lássuk, miért van szükségünk VPS-re, és mire van használjuk? Fontos számunkra a biztonság vagy az ár? Néha nincs lehetőségünk választani Linux VPS vagy Windows VPS között.

Mert bizonyos helyzetekben választhatjuk a Linux Servert, más esetekben pedig a Windows Servert. Most nézzük meg ezeket a kritériumokat.

Mennyire fontos számunkra a biztonság?

Ha van projektje, pályázata vagy webhelye, akkor az egész az Ön tulajdona. Ez értékes számodra, nem pénzbeli érték, hanem spirituális értéke sokkal fontosabb, mert értékes dődet ennek fejlesztésére fordítottad. Most hogyan elégedhetünk meg azzal, hogy minden vagyonunkat kockáztatjuk?

A biztonság terén pedig a Linux kevesebb kockázattal jár. A Linux a felépítése miatt a legbiztonságosabb operációs rendszer. Természetesen nem mondhatjuk, hogy a Linux 100%-ban biztonságos.

Minden operációs rendszernek megvannak a saját hibái és problémái, és ennek ellenére meg kell akadályoznia a Linux VPS elleni támadásokat a biztonsági intézkedések ellenőrzésével. Ha a Linux szerver jelszava egy olyan jelszó, mint a qwerty12, és feltörik, az a Linux hibája?

Azt is figyelembe kell venni, hogy számos hatékony vírus- és kártevőirtó létezik Linuxra, és ezek ingyenesek.

Milyen a webhelye felépítése, ha van ilyen?

A legtöbb weboldal PHP vagy ASP.net nyelven készült. Ha PHP nyelven alapuló webhelye van, a Linux VPS a legjobb operációs rendszer az Ön számára. A Linux számos webszervert támogat, mint például az Apache, az Nginx, és a leggyorsabb a Lightspeed.

A Windows Server támogatja az ASP.net nyelven írt webhelyeket. A Windows Server az IIS webszervert használja a weboldalak kezelésére és a böngészőkkel való interakcióra.

A Linux VPS támogatja a leghíresebb vezérlő felülett a webhely kezelésére, ez a cPanel, és erre a célra létezik egy cPanel optimalizást VPS.

A Windows Server támogatja a Plesk vezérlőpultot a webhelyek kezeléséhez, amely szintén híres.

Mindannyian szeretjük a stabilitást!

Ki nem szereti a stabilitást? A Linux a világ legstabilabb operációs rendszere. A statisztikák és kutatásaink kimutatták, hogy a Windows-t sokáig kell újra telepíteni, és többször összeomlik, mint a Linux Server OS.

Ezek mind a nyílt forráskód előnyei. Nyílt forráskódú rendszerekben bárki szerkesztheti az operációs rendszer kernelt. Ez azt jelenti, hogy minden Linux-szakértő látja a kernelkódokat, és a lehető leghamarabb megoldja a problémákat.

De a Windows Serverben a Microsoft szakértőin kívül senki sem láthatja az operációs rendszer magját. Önön múlik, hogy megbízik-e a Microsoft szakértőiben vagy a világ szakértőiben!

A Linux szerver jobb a böngészéshez vagy a Windowshoz szerver?

Asztali rendszerekben elmondhatom, hogy nincs különbség, és bizonyos szempontból a Linux jobb, de mi van egy szerverrel? Mert először létre kell hozni egy kapcsolatot a szerverrel, majd böngészni.

A Linux VPS-ben SSH kapcsolattal csatlakozunk a Linux VPS-hez, erre a Putty alkalmazást használjuk. A Microsoft távoli asztali protokollt biztosít a Windows VPS-hez való csatlakozáshoz , és erre a célra az RDP alkalmazást használjuk.

Csatlakozás után pedig GUI-ja lesz a Windowsnak. Ez Linux alatt is lehetséges, de a Linux távoli kapcsolatában nem tapasztalható jó stabilitás. Szóval szerintem a Linux vesztes a Windows-szal való böngészési versenyben!

 

Mennyire fontos Önnek az ár?

És végül is az ár tekintetében fizetni kell a Windows licencért, Linuxban pedig nem. 

Összegzés

Ha egyenként ellenőrizzük a fenti kritériumokat, akkor biztosan azt a választ kapjuk, hogy nekünk jobb a Linux VPS vagy egy Windows VPS. Mindegyiknek más a felhasználása, előnyei és hátrányai. Most az a fontos kérdés, hogy melyiknek van több előnye, mint hátránya a projektünk számára? A kérdést project függőségei határozzák meg.

Blog

Olvass hasznos cikkeket.

A legjobb webtárhely szolgáltatások kritériumai: Mi alapján érdemes választani?

A legjobb webtárhely szolgáltatások kritériumai: Mi alapján érdemes választani?

Bővebben
A VPS szerverek alkalmazása kisvállalkozások számára

A VPS szerverek alkalmazása kisvállalkozások számára

Bővebben
A Git Parancssor: A Kezdő Webfejlesztők Komplett Útmutatója

A Git Parancssor: A Kezdő Webfejlesztők Komplett Útmutatója

Bővebben