VPS vagy megosztott tárhely? - Winzol.hu
VPS vagy megosztott tárhely?

VPS vagy megosztott tárhely?

Mi a VPS?

Költséghatékony módja annak, hogy kisvállalkozók nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot szerezzenek, mint amit a megosztott tárhely kínál, a dedikált szerver futtatásával járó költségek nélkül. A legtöbb kisvállalkozásnak nincs is szüksége egy dedikált szerver teljes kapacitására, így a VPS jó lehetőséget kínál a kettő között, ha kinövi megosztott tárhelyét. Használja ki saját virtuális szervere erejét és rugalmasságát a fizikai hardver kezelésének költségei és bonyolultsága nélkül.

Hogyan működik a virtuális privát szerver ?

A VPS alapvetően egy fizikai szerveren futó virtuális szerver. Az egyik fizikai kiszolgáló több virtuális kiszolgálót is tárol, mindegyiket elkülönítve a többitől. Ez egy hipervizornak nevezett szoftverrel valósul meg, amely szegmentálja a fizikai szervert és minden virtuális szerverét elkülöníti a egymástól.

Mindegyik VPS saját operációs rendszert futtat , függetlenül a többitől, és ezzel azt az illúziót kelti, hogy valójában  független szerver. Minden VPS önállóan is újra indítható és testre szabható.

VPS és megosztott tárhely

A VPS és a megosztott tárhely egyaránt egyetlen szerver erőforrásaival rendelkezik. A megosztott tárhely használatával azonban az erőforrásokat egyenlően osztják meg az összes felhasználó között. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók rendelkezésére álló sávszélessége mindig változó lesz és a felhasználó nem tudja meghatározni, hogy egy adott pillanatban mekkora sávszélesség vagy erőforrás áll rendelkezésére.

A VPS egy testreszabottabb lehetőséget kínál, amely jobban szabályozza az adatok és a erőforrás használatát. 

Milyen előnyei vannak a VPS-nek?

Minden tárhelymegoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai,  alkalmasak a vállalkozás különböző szakaszaihoz. De mire használjuk a VPS-t? A VPS azoknak a vállalkozásoknak jó, amelyeket megosztott tárhely csomagok korlátoznak, de nem állnak készen arra a célra vagy nem engedhetik meg maguknak a dedikált szervert. Ideális azoknak a szervezetek számára, akik a következőket keresik:

 • Nagyobb rugalmasság, mint a megosztott tárhely : A VPS segítségével testre szabhatja hardver- és szoftverkonfigurációit, és futtathatja saját alkalmazásait.
 • Alacsonyabb költség, mint egy dedikált szerver : Alacsonyabb az üzemeltetési költség és az üzemeltető átvállalja a hardver cserék költségeit is és munkálatait. 
 • Jobb biztonság, mint a megosztott tárhely : Mivel nem oszt meg helyet másokkal, azok hibái, hibás szkriptjei vagy erőforrás-felhasználása nem befolyásolja a weboldala rendelkezésre állását és teljesítményét.
 • root hozzáférés: Mivel a VPS független szerverként működik, rendszergazdai hozzáférést kap, amelyre szüksége van a saját operációs rendszer és más alkalmazások konfigurálásához és telepítéséhez. A megosztott tárhely csak a megosztott kiszolgálón található könyvtárhoz fér hozzá, amely nem teszi lehetővé a szoftver testre szabását.
 • Alacsonyabb műszaki ismereteket követel, mint egy dedikált szerver : A legtöbb esetben a VPS-t grafikus felhasználói felület vezérlőpaneleken keresztülérheti el , ahonnan telepíti és konfigurálja az alkalmazásokat. A dedikált szerverek általában kézi konfigurációt igényelnek.

 

Szüksége van egy virtuális privátszerverre ( VPS )?

Ideje lehet fontolóra venni a megosztott tárhelyről VPS-re történő költözést, ha:

 • Vállalkozása növekszik, és egyre nagyobb a forgalom : Ha a webhely erőforrásigénye megközelíti megosztott tárhely-szolgáltatója prémium szintű csomagját, akkor több erőforrást és rugalmasságot kaphat a VPS segítségével, ugyanannyi a költséggel.
 • Olyan alkalmazásokat szeretne futtatni, amelyeket a megosztott tárhely nem kínál.
 • Fokozott biztonságra vágyik: Ha ugyanazon a kiszolgálón tárol több webhelyet, akkor oldala sebezhetővé válhat, ha egy másik weboldalt feltörnek vagy megtámadnak
 • Nagyobb megbízhatóságra és üzemidőre van szüksége : Attól függően, hogy az egyes felhasználók mennyi erőforrást használnak egy adott pillanatban, a megosztott szerver sávszélessége folyamatosan változik.  A VPS több rendelkezésre állást kínál Önnek az erőforrások saját kiosztása miatt.
 • Összességében nagyobb irányítást szeretne a szerver felett: A VPS segítségével root hozzáféréssel rendelkezik a konfigurációk ellenőrzéséhez és a szükséges szoftverek telepítéséhez.

A megfelelő VPS-tárhely kiválasztása

Íme, néhány alapvető kérdés, amelyet meg kell fontolni , ha virtuális szerver ( VPS ) mellett dönt.

 • Környezet:  Melyik környezetet fogja futtatni? A Windows és a Linux két lehetőség, amelyek mindkettő meglehetősen különbözik egymástól, de el kell kezdeni az egyik kiválasztásával.
 • Felügyelt és nem felügyelt:  Van informatikusa vagy csapata a VPS-kiszolgáló adminisztrálásához? Ha nem, akkor érdemes megfontolnia a felügyelt szerver üzemeltetés csomagjaink egyikét.
 • Redundancia és méretezhetőség:  Hogyan készít biztonsági másolatot a szervere az adatokról? Hogyan biztosítsa az adatok biztonságos tárolását a szerveren kívül?
 • Felhőalapú vagy hagyományos:  Szeretné, ha adatait a felhőben vagy hagyományos szervereken tárolja? A hagyományos szerverek általában több korlátozással rendelkeznek, míg a felhő rugalmasabb és méretezhetőbb.
 • Ár:  A legtöbb tárhelyszolgáltató, tárhely és RAM kiosztást kínál, meghatározott adatátviteli sebességgel, IP-címmel és egyebekkel együtt. Általában havi díjat számítanak fel a teljes csomagért, ezért hasonlítsa össze a lehetőségeket, és nézze meg, ki nyújtja Önnek a lehető legjobb áron. 


Mivel egyre több vállalkozás jelenik meg az online világban, így szempont lett, a weboldalak sebességé és a rendelkezésre állasa.

Blog

Olvass hasznos cikkeket.

Miért Válasszunk WordPress VPS-t a Hagyományos Webtárhely Helyett?

Miért Válasszunk WordPress VPS-t a Hagyományos Webtárhely Helyett?

Bővebben
Weboldalak Sebességoptimalizálása: Best Practices és Eszközök

Weboldalak Sebességoptimalizálása: Best Practices és Eszközök

Bővebben
Mi az a Kubernetes?

Mi az a Kubernetes?

Bővebben